• Header_06
  • Header_01
  • Header_01
  • Header04
  • Header_01
Quote

Wetgeving

 


Gebruik van folie of coating op autoruiten.


Op grond van Europese Wetgeving en APK-normen mag het lichtverlies in geval van getint glas gemeten naar de uitgaanswaarde met helder (ongetint) glas nooit meer bedragen dan 25%. Aangezien veel auto’s al getint warmtewerend glas hebben, waarmee ze al een heel eind in de richting van de 25% komen , valt met het aanbrengen van extra folie maar weinig winst te behalen.


In het voertuigenreglement staan ook nog de permanente eisen.Voor wat betreft ruiten zegt artikel 5.2.42 daarover:
1.De voorruit en de zijruiten van personenauto’s mogen geen beschadigingen of verkleuringen vertonen.
2.Niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
3.Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel,mag de achteruit:geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,te denken valt daarbij aan stickers,lichtdoorlaatbaarheid beperkende folies die de achterruit dichtmaken.
4.Indien het voertuig wel is voorzien van een rechterbuitenspiegel mogen de achteruit en zijruiten onbeperkt worden voorzien van donkere folie.

Dit artikel is ontleend aan de APK-eisen.Toegevoegd is de eis dat de ruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder beperken. Te denken valt daarbij aan stickers, lichtdoorlaatbaarheid beperkende folies of voor wat betreft de achterruit, jaloezieën die de achteruit dichtmaken. De achterste zijruiten en de achterruiten mogen onbeperkt voorzien worden van folie mits er een rechterbuitenspiegel is gemonteerd.